و اگر در آنچه بر تو نازل كرده‌ايم ترديد دارى، از آنها كه كتابهای پيش از تو را مى‌خوانند سؤال كن... ﴿سوره يونس: آیۀ ٩٤﴾
+2 امتیاز
واژه جن به چه موجودی دلالت دارد ؟بطور کلی تعریف قرآن و کتب من قبل از این موجود چقدر با باور عموم مردم تفاوت دارد؟
در میان متنی (چند کتاب) بوسیله ی
برچسب گذاری دوباره بوسیله ی

2 پاسخ

+3 امتیاز

پاسخ بخش اول)

از منظر عهدعتیق

در عهدعتیق، هیچ اشاره ای به جن نشده است. لیکن در صحیفه پیدایش، تورات به مخلوقی که "وسوسه گر" نام دارد اشاره کرده است. قبلا در این پست به این موضوع پرداخته شده است. 

از منظر قرآن

1) جن، نوعی از مخلوقات پروردگار است که بر پایه "نار" خلق شده اند. این در حالیست که انسان بر پایه "طین" خلق شده:

قَالَ أَنَا خَيْرٌ مِّنْهُ خَلَقْتَنِي مِن نَّارٍ وَخَلَقْتَهُ مِن طِينٍ ﴿ص: ٧٦﴾

گفت: «من از او بهترم؛ مرا از آتش آفريده‌اى و او را از گِل آفريده‌اى.»

2) جن، مخلوق پروردگار است و در قیامت بمانند انسان باید حساب پس دهد. همچنین جن دارای گوش ها، چشم ها و قلوب می باشند: 

وَلَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ كَثِيرًا مِّنَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ لَهُمْ قُلُوبٌ لَّا يَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْيُنٌ لَّا يُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لَّا يَسْمَعُونَ بِهَا أُولَٰئِكَ كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولَٰئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ ﴿الأعراف: ١٧٩﴾

و در حقيقت، بسيارى از جنّيان و آدميان را براى دوزخ آفريده‌ايم. [چرا كه‌] دلهايى دارند كه با آن [حقايق را] دريافت نمى‌كنند، و چشمانى دارند كه با آنها نمى‌بينند، و گوشهايى دارند كه با آنها نمى‌شنوند. آنان همانند چهارپايان بلكه گمراه‌ترند. [آرى،] آنها همان غافل‌ماندگانند.

برخی تصور می کنند که خلقت جن نامرئی است. در حالیکه آیه فوق به صراحت به فیزیکی بودن و مادی بودن خلقت جن اشاره نموده است. همچنین آیات ذیل نیز دلالت بر خلقت مادی و فیزیکی جن دارد:

لَمْ يَطْمِثْهُنَّ إِنسٌ قَبْلَهُمْ وَلَا جَانٌّ ﴿الرحمن: ٧٤﴾

دست هيچ انس و جنى پيش از ايشان به آنها نرسيده است.

و 

قَالَ عِفْرِيتٌ مِّنَ الْجِنِّ أَنَا آتِيكَ بِهِ قَبْلَ أَن تَقُومَ مِن مَّقَامِكَ وَإِنِّي عَلَيْهِ لَقَوِيٌّ أَمِينٌ ﴿النمل: ٣٩﴾

عفريتى از جن گفت: «من آن را پيش از آنكه از مجلس خود برخيزى براى تو مى‌آورم و بر اين [كار] سخت توانا و مورد اعتمادم.»

3) جن (مانند انس) محتاج کلام الله برای هدایت شدن است و بدون کلام الهی در گمراهی می ماند:

قُلْ أُوحِيَ إِلَيَّ أَنَّهُ اسْتَمَعَ نَفَرٌ مِّنَ الْجِنِّ فَقَالُوا إِنَّا سَمِعْنَا قُرْآنًا عَجَبًا يَهْدِي إِلَى الرُّشْدِ فَآمَنَّا بِهِ ۖ وَلَن نُّشْرِكَ بِرَبِّنَا أَحَدًا (سوره جن آیات 1 و 2)

بگو: «به من وحى شده است كه تنى چند از جنّيان گوش فرا داشتند و گفتند: راستى ما قرآنى شگفت‌آور شنيديم. [كه‌] به راه راست هدايت مى‌كند. پس به آن ايمان آورديم و هرگز كسى را شريك پروردگارمان قرار نخواهيم داد. 

4) جن (مانند انس) هیچ علمی به غیب ندارند:

فَلَمَّا قَضَيْنَا عَلَيْهِ الْمَوْتَ مَا دَلَّهُمْ عَلَىٰ مَوْتِهِ إِلَّا دَابَّةُ الْأَرْضِ تَأْكُلُ مِنسَأَتَهُ فَلَمَّا خَرَّ تَبَيَّنَتِ الْجِنُّ أَن لَّوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ الْغَيْبَ مَا لَبِثُوا فِي الْعَذَابِ الْمُهِينِ ﴿سبإ: ١٤﴾

پس چون مرگ را بر او مقرر داشتيم، جز جنبنده‌اى خاكى [=موريانه‌] كه عصاى او را [به تدريج‌] مى‌خورد، [آدميان را] از مرگ او آگاه نگردانيد، پس چون [سليمان‌] فرو افتاد براى جنيان روشن گرديد، كه اگر غيب مى‌دانستند، در آن عذاب خفت‌آور [باقى‌] نمى‌ماندند.

5) ابلیس که بواسطه کفرورزی به شیطان مسمی شد، از جنس جن است:

وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِيسَ كَانَ مِنَ الْجِنِّ فَفَسَقَ عَنْ أَمْرِ رَبِّهِ أَفَتَتَّخِذُونَهُ وَذُرِّيَّتَهُ أَوْلِيَاءَ مِن دُونِي وَهُمْ لَكُمْ عَدُوٌّ بِئْسَ لِلظَّالِمِينَ بَدَلًا ﴿الكهف: ٥٠﴾

و [ياد كن‌] هنگامى را كه به فرشتگان گفتيم: «آدم را سجده كنيد،» پس [همه‌] -جز ابليس- سجده كردند، كه از [گروه‌] جن بود و از فرمان پروردگارش سرپيچيد. آيا [با اين حال،] او و نسلش را به جاى من دوستان خود مى‌گيريد، و حال آنكه آنها دشمن شمايند؟ و چه بد جانشينانى براى ستمگرانند.

6) خداوند این توانایی را به شیطان و قبیله او (که همگی از جن هستند) داده که ما انسان ها را از راهی که ما ایشان را نمی بینیم، مشاهده می کنند: 

يَا بَنِي آدَمَ لَا يَفْتِنَنَّكُمُ الشَّيْطَانُ كَمَا أَخْرَجَ أَبَوَيْكُم مِّنَ الْجَنَّةِ يَنزِعُ عَنْهُمَا لِبَاسَهُمَا لِيُرِيَهُمَا سَوْآتِهِمَا إِنَّهُ يَرَاكُمْ هُوَ وَقَبِيلُهُ مِنْ حَيْثُ لَا تَرَوْنَهُمْ إِنَّا جَعَلْنَا الشَّيَاطِينَ أَوْلِيَاءَ لِلَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ ﴿الأعراف: ٢٧﴾

اى فرزندان آدم، زنهار تا شيطان شما را به فتنه نيندازد؛ چنانكه پدر و مادر شما را از بهشت بيرون راند، و لباسشان را از ايشان بركند، تا عورتهايشان را بر آنان نمايان كند. در حقيقت، او و قبيله‌اش، شما را از آنجا كه آنها را نمى‌بينيد، مى‌بينند. ما شياطين را دوستان كسانى قرار داديم كه ايمان نمى‌آورند.

7) خداوند این توانایی را به شیاطین (که از جن هستند) داده تا بوسیله صدای خویش انسان ها را وسوسه کنند:

وَاسْتَفْزِزْ مَنِ اسْتَطَعْتَ مِنْهُم بِصَوْتِكَ وَأَجْلِبْ عَلَيْهِم بِخَيْلِكَ وَرَجِلِكَ وَشَارِكْهُمْ فِي الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ وَعِدْهُمْ وَمَا يَعِدُهُمُ الشَّيْطَانُ إِلَّا غُرُورًا ﴿الإسراء: ٦٤﴾

و از ايشان هر كه را توانستى با آواى خود تحريك كن و با سواران و پيادگانت بر آنها بتاز و با آنان در اموال و اولاد شركت كن و به ايشان وعده بده»، و شيطان جز فريب به آنها وعده نمى‌دهد.

8) گروه جن و شیاطین که از جن هستند، دارای اختیار و اراده هستند. بر این اساس گروهی از ایشان به الله و دستوراتش ایمان دارند اما گروهی دیگر نسبت به الله و دستوراتش کافر می باشند که سزای ایشان جهنم است:

وَأَنَّا مِنَّا الْمُسْلِمُونَ وَمِنَّا الْقَاسِطُونَ فَمَنْ أَسْلَمَ فَأُولَٰئِكَ تَحَرَّوْا رَشَدًا وَأَمَّا الْقَاسِطُونَ فَكَانُوا لِجَهَنَّمَ حَطَبًا  ﴿الجن: ١٤ و 15﴾

و از ميان ما برخى فرمانبردار و برخى از ما منحرفند: پس كسانى كه به فرمانند، آنان در جستجوى راه درستند، ولى منحرفان، هيزم جهنم خواهند بود.»

بوسیله ی
چگونه شیطانی که از جنس جن است می تواند بر زندگی بنی آدم تاثیر بگذارد ؟!
+2 امتیاز

پاسخ بخش دوم)

از منظر انجیل

1) در لسان انجیل واژۀ דיו (خوانده می شود دیو) بارها ظاهر شده است مثلا:

וכד נפק לארעא פגע בה גברא חד מן מדינתא דאית בה דיוא מן זבנא סגיאא ומאנא לא לבשׁ הוא ובביתא לא עמר הוא אלא בבית קבורא (انجیل صحیفه لوقا فصل 8 آیه 27)

چون به خشکی فرود آمد، ناگاه شخصی از آن شهر‌که از مدت مدیدی دیوهاداشتی و رخت نپوشیدی و در خانه نماندی بلکه در قبرها منزل داشتی دچار وی گردید

2) ویژگی דיו (دیو) آن است که مسبب خباثت است و از اینرو کلام انجیل از آن بعنوان רוחא טנפא (روح طنفا) یا روحیه خباثت نام برده است: (انجیل صحیفه لوقا فصل 8 آیه 29). قرآن نیز در تایید می فرماید که اگر کسی از ذکر الله رو برگرداند، خداوند او را قرین شیاطین میگرداند و شیاطین او را گمراه کرده و به پیمانکار خود تبدیل می نمایند:

وَمَن يَعْشُ عَن ذِكْرِ الرَّحْمَٰنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطَانًا فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ وَإِنَّهُمْ لَيَصُدُّونَهُمْ عَنِ السَّبِيلِ وَيَحْسَبُونَ أَنَّهُم مُّهْتَدُونَ  (زخرف آیات 36 و 37)

و هر كس از ياد [خداى‌] رحمان دل بگرداند، بر او شيطانى مى‌گماريم تا براى وى دمسازى باشد. و مسلماً آنها ايشان را از راه باز مى‌دارند و [آنها] مى‌پندارند كه راه يافتگانند.  

3) عیسی بن مریم که همان مسیح است بوسیله کلام الله، روحیه دیوصفتی را که بر بسیاری مسلط شده بود، باطل می گرداند:

پس مردم بیرون آمده تا آن واقعه را ببینندنزد عیسی رسیدند و چون آدمی را که از او دیوهابیرون رفته بودند، دیدند که نزد پایهای عیسی رخت پوشیده و عاقل گشته نشسته است ترسیدند. 36 و آنانی که این را دیده بودند ایشان راخبر دادند که آن دیوانه چطور شفا یافته بود (انجیل صحیفه لوقا فصل 8 آیات 35 و 36)

** حقیقتا کلام الهی و ایمان، باطل کننده تسلط هر شیطان، و باطل کننده هرگونه روحیه خباثت است.

نتیجه

آنچکه در فوق آمد فرازهایی مجمل از تورات و انجیل و قرآن، پیرامون خلقت جن و عملکرد آن است. حسب آیات فوق مشخص شد که باورهای کوچه خیابانی، از نظر کلام الهی همگی باطل و مردود هستند و همانطور که در آیات فوق آمد، جنیان نیز بمانند ما انسان ها به ایمان و عمل صالح، برای رستگار شدن محتاج می باشند. 

بوسیله ی
منظور از عبادت جن توسط انسان چیست؟
...