با سلام و تشکر
قبلا در این پست اشاره گردید تقویم برجی نمی تواند مبنای گاهشماری منطبق بر وحی باشد. بعبارت دیگر اگرچه تقویم برجی تقویمی بدون کبیسه است لیکن بدلیل حرکت تقدیمی سیاره زمین، در فواصل حدودا هر دو هزار سال یکبار، برج اول تغییر می کند. به زبان خلاصه، در زمان ابراهیم نبی، آدمیان برج ثور را در روز مِقَدم در طاق آسمان می دیده اند و امروز ما برج حوت را در روز مِقَدم می بینیم. این مساله با فحوای آیه 36 سوره توبه منطبق نیست چرا که مطابق این آیه، تقویم خداوند از روز خلقت آسمان ها و زمین بنیانگذاری شده است و نباید تغییری در ساختار و طول ماه های آن بوجود بیاید:
إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَٰلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِكِينَ كَافَّةً كَمَا يُقَاتِلُونَكُمْ كَافَّةً وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ ﴿التوبة: ٣٦﴾
در حقيقت، شماره ماهها نزد الله، از روزى كه آسمانها و زمين را آفريده، در كتاب [علم] خدا، دوازده ماه است؛ از اين [دوازده ماه]، چهار ماه، [ماهِ] حرام است. اين است آيين استوار، پس در اين [چهار ماه ]بر خود ستم مكنيد، و همگى با مشركان بجنگيد، چنانكه آنان همگى با شما مىجنگند، و بدانيد كه خدا با پرهيزگاران است.
بنابراین، اگرچه تقویم برجی تنها تقویم بدون کبیسه است لیکن مداخله حرکت تقدیمی در ادوار دوهزار ساله، کاندیداتوری آن برای آیه 36 سوره توبه را از بین می برد.
اما بعد:
مطالعه بیشتر آیات وحی نشان داد که تنها دستگاه گاهشماری بدون کبیسه و بدون مداخله حرکت تقدیمی، مبنای استقرار خورشید نسبت به نقطه اعتدال است. به عبارت دیگر، این نوع تقویم که ساده ترین تقویم موجود بر روی زمین است، در عین حال دقیق ترین انواع تقویم ها نیز می باشد چرا که نه دارای کبیسه است و نه حرکت تقدیمی زمین در طول ادوار بر روی آن تاثیر می گذارد.
نتیجه:
تقویم برجی، نمی تواند کاندیدای خوبی برای آیه 36 سوره توبه باشد. لیکن محل استقرار خورشید نسبت به روز مِقَدم گاهشماری بلاتغییر و تبدیلی را بوجود می آورد که طی آن می توان صرفا با استفاده از یک چوب و سایه آن، تاریخ و ساعت را مشخص نمود. محاسبه شهور حرام (1 و 2 و 3 و 7) نیز مطابق تورات صرفا نیاز به مشخص شدن شهر 1 و شهر 7 دارد که از روز اعتدال یا مقدم محاسبه میگردد و به راحتی بر روی هر ساعت آفتابی قابل مشخص شدن است:
وَالشَّمْسُ تَجْرِي لِمُسْتَقَرٍّ لَّهَا ذَٰلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ ﴿يس: ٣٨﴾
بر این اساس، روز اول فروردین هر سال، روز آغاز شهر اول هر سال است و روز اول مهر هر سال روز آغاز شهر هفتم هر سال. این محاسبه با مبنا قرار دادن محل استقرار خورشید نسبت به اعتدالین و انقلابین انجام می گیرد و از روز خلقت آسمان ها و زمین بلاتغییر بر همین اساس باقی مانده است و تا ابد نیز اینطور باقی می ماند.